Kategorije
BLOG

Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja čovječanstvu?

 

Oko ovog pitanja nisu se mogli složiti ni dva velika poduzetnika  i osobe koje se smatraju najutjecajnijim predvodnicima u svijetu tehnologije – Jack Ma iz Alibabe i Elon Musk, vlasnik Tesle, tijekom panela održanog na  Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji (World AI Conference) 2019. godine u Šangaju, tako da teško da ćemo vam i mi ponuditi jednoznačan odgovor na navedeno pitanje u ovom blogu.

Ali cilj nam je potaknuti vas na promišljanje i daljnje istraživanje ove teme jer umjetna inteligencija (UI) je već prisutna i sve više utječe na naše živote.

Koja je definicija pojma “umjetna inteligencija” ?

O kompleksnosti teme govori i činjenica da se ni znanstvenici koji se bave umjetnom inteligencijom nisu usuglasili oko definicije umjetne inteligencije pa ona još uvijek službeno ne postoji.

Općenito pod pojmom “umjetna inteligencija” smatra se sposobnost nekog uređaja/stroja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti. Istodobno, riječ je o području računalnih znanosti koje se bavi razvojem i proučavanjem takvih sustava te njihovom praktičnom primjenom. 

Povijest umjetne inteligencije

Pojam “umjetna inteligencija” kao koncept javlja se 1950. godine i sve do 1980. nije bilo značajnih pomaka u njezinom razvoju i primjeni. Godine 1980. pojavljuje se tzv. “Strojno učenje”.

Prvi javnosti poznatiji primjer primjene umjetne inteligencije dogodio se tek 1997.godine u šahovskim partijama između IBM-ovog računala Deep Blue i svjetskog prvaka u šahu Garyja Kasparova, gdje se prvi put stroj pokazao boljim od čovjeka.

2010.godine javlja se i “Duboko učenje”, a teme vezane uz UI postaju iznimno aktualne iz razloga što digitalnom transformacijom društva količina dostupnih podataka koji se mogu obrađivati nikada nije bila veća. 2018.godine procjenjeno je da se svaki dan generira 2,5 kvintilijuna (kvintilijun 10 na 30 – ili 10 sa trideset nula) bajta u cijelom svijetu, a 90% svih podataka u svijetu kreirano je u zadnje 2 godine. Dodatno utjecaj ima i dostupnost računalnih sustava koji mogu obrađivati podatke brže i uz veću točnost od čovjeka.

Strojno učenje vs. Duboko učenje

Strojno učenje (eng. Machine Learning) može se smatrati potpodručjem umjetne inteligencije, a temelji se na neuronskoj mreži, koja je mreža algoritamskih izračuna te koja pokušava oponašati percepciju i misaoni proces ljudskog mozga. U osnovi, neuronska mreža sastoji se od sljedećeg:

– Ulazna razina (eng. input level), na kojoj podaci ulaze u mrežu.

– Barem jedna skrivena razina (eng. hidden level ), na kojoj algoritmi strojnog učenja obrađuju ulazne podatke

– Izlazni sloj (eng. output layer), gdje se pojavljuju razni zaključci različitih stupnjeva pouzdanosti.

Duboko učenje (eng. Deep Learning)  potpodručje je strojnog učenja, a pojam „dubina” u okviru dubokog učenja odnosi na složenost matematičkog modela. Modeli se temelje na dubokim neuronskim mrežama (eng. deep neural networks) – neuronskim mrežama s više skrivenih slojeva (minimalno tri), od kojih svaki dodatno pročišćava zaključke prethodnog sloja.

Vrste umjetne inteligencije
  • Slaba umjetna inteligencija – koja se naziva i uska umjetna inteligencija ili umjetna uska inteligencija (eng. Atificial Narrow Intelligence – ANI) – je umjetna inteligencija osposobljena i usredotočena za izvršavanje određenih zadataka. Slaba umjetna inteligencija pokreće većinu umjetne inteligencije koja nas danas okružuje.
  • Snažna umjetna inteligencija, koja se naziva i umjetna opća inteligencija (eng. Artificial General Intelligence – AGI), je UI koja u potpunosti preslikava autonomiju ljudskog mozga  – umjetna inteligencija koja može riješiti mnoge vrste problema, pa čak i odabrati probleme koje želi riješiti bez ljudske intervencije. Snažna umjetna inteligencija i dalje je u potpunosti teoretska, bez praktičnih primjera koji se danas koriste.

Primjena UI u svakodnevnom životu

Kao što smo ranije napomenuli, primjeri umjetne inteligencija danas su svugdje oko nas, a evo i nekoliko najčešćih primjera:

  • Autonomni automobili,  roboti dostavljači, bespilotne letjelice i autonomni brodovi
  • Preporuke sadržaja – na Facebooku, Twitteru, Instagramu i u drugim društvenim mrežama, internetski oglasi, preporuke glazbe na Spotifyu te preporuke filmova na Netflixu i u okviru drugih usluga internetskog prijenosa sadržaja,  internetski pretraživači kao što je Google itd.  – sve su to mjesta gdje svakodnevno nailazimo na informacije, a većina njih su personalizirane i prilagođene našim navikama i potrebama
  • Digitalni asistenti kao što su npr. Siri, Cortana, Alexa ili hrvatski Andrija 
  • Obrada slika i videozapisa, sustavi za prepoznavanje lica i glasa
  • Uber i druge slične usluge dijeljenja prijevoza koriste umjetnu inteligenciju kako bi povezali putnike i vozače, a s ciljem smanjenja vremena čekanja, preciznije procjene vremena dolaska i sl..
  • Foto-prepoznavanja oglasa – inovativni proizvod platforme za oglase “Njuškalo” gdje se primjenom UI u mobilnoj aplikaciji olakšalo korisnicima da predmete s fotografije vrlo brzo svrstaju u odgovarajuću kategoriju oglasa.
Za one koji žele znati više o umjetnoj inteligenciji

Na internetu je dostupan veliki broj raznih besplatnih tečajeva vezanih uz temu umjetne inteligencije, ali trenutno jedan od najpopularnijih tečajeva u Hrvatskoj je zasigurno tečaj u okviru projekta “Elements of AI – besplatni tečaj o osnovama umjetne inteligencije”.

“Elements of AI” je razvilo Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor.

Nositelj projekta u Hrvatskoj je udruga CroAI koja ga je pokrenula u suradnji s agencijom 404 i Sveučilištem u Zagrebu.

Tečaj je dostupan na web stranici: https://www.elementsofai.com/hr/

Za ovaj edukacijski program nije potrebno nikakvo predznanje o umjetnoj inteligenciji. Potpuno je besplatan za polaznike i dostupan je na hrvatskom jeziku, a svaki polaznik na kraju dobije i AI certifikat.

U vrlo kratkom vremenskom periodu prošlo ga je više od 15 000 polaznika.

Inače,  udruga CroAI je  Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, osnovana u prosincu 2019. godine i okuplja vodeće tvrtke i startupove iz područja umjetne inteligencije u Hrvatskoj te nastoji pozicionirati Hrvatsku kao zemlju jedinstvenih prilika za razvoj umjetne inteligencije.

Više informacija o umjetnoj inteligenciji možete potražiti i na njihovim web stranicama: https://www.croai.org/

Neki od poznatijih citatata o umjetnoj inteligenciji:

“Učinkovita umjetna inteligencija najveći je događaj u ljudskoj povijesti. Ili najgori. To još ne znamo.” 

(Stephen Hawking)

 

“UI je alat. Izbor o tome kako će se upotrijebiti je naš.”

(Oren Etzioni)

 

“Emocije su bitan dio ljudske inteligencije. Bez emocionalne inteligencije, UI  je nepotpuna”

(Amit Ray)

 

“Umjetnom inteligencijom prizivamo demona.” 

(Elon Musk)