Kategorije
BLOG

Sakupljamo zajedno u Muzeju Brodskog Posavlja

 

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, u Slavonskom Brodu, u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je izložba „Sakupljamo zajedno – Prinove 2016 -2020“.

 

Muzej Brodskog Posavlja po osmi put predstavlja predmete stečene darivanjem u proteklih pet godina. Ujedno je to i zahvala svim donatorima i daljnji poticaj svim sugrađanima da u Muzeju prepoznaju ustanovu koja čuva zajednički i osobni identitet – istaknuo je ravnatelj Hrvoje Špicer u svom pozdravnom govoru na otvorenju.

Dodatna zanimljivost ove izložbe je i u tome da u njenom postavljanju sudjeluju svi muzejski odjeli i svi djelatnici.

Sretni smo da je i naš Brodbot tim dao svoj mali doprinos izložbi kroz dva promotivna videa koja smo izradili za potrebe promocije navedene izložbe.

Također u sklopu navedene izložbe, a povodom Dana grada Slavonskog Broda, predstavljena je i maketa srednjovjekovne utvrde Brod. Najranija brodska fortifikacija – Berislavićeva utvrda Brod – prvi put se spominje sredinom 15. stoljeća. U 18. stoljeću utvrda Brod gubi vojnu funkciju te je do 1783. potpuno porušena. Muzej Brodskog Posavlja predstavlja maketu srednjovjekovne utvrde Brod kako je izgledala krajem 15. ili početkom 16. stoljeća u vrijeme intenzivnih borbi s Osmanlijama. Maketa je nastala na osnovi prikaza utvrde Brod na starim kartama iz 16. stoljeća, crteža postojećeg stanja inženjera Mathiasa Kaysersfelda iz 1692. godine i podataka prikupljenih prilikom probnog arheološkog istraživanja2019. godine.

Posjetitelji će izložbu moći razgledati do 29. kolovoza, a u virtualnom obliku  dostupna je ovdje.