Categories
BLOG

Jobs: “Gotovo svi ponajbolji IT stručnjaci koje poznajem su ljevoruki, nije li to neobično?”

Jeste li se ikada zapitali kako je biti ljevak u pretežno “desnom svijetu”?

Ljevorukost je u prošlosti bila nepoželjna, pa su tako ljevaci smatrani nečistima, dok se za lijevu ruku držalo da je đavolja, te se zbog toga djecu prisiljavalo da se manje koriste lijevom, a više desnom rukom.

U posljednjih sto godina broj ljevaka se učetverostručio, čemu je pridonio prestanak praznovjerja vezanih za ljevake. Danas ljevaci čine 10% svjetske populacije, a 13.kolovoz obilježava se kao Međunarodni dan ljevaka, s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se u današnjem svijetu ljevaci susreću.

Znanstvenici su nesigurni oko izjava zašto je netko ljevak, no razna istraživanja su pokazala da se u ovom slučaju radi o suradnji gena i okoline, pa stoga, ako imate ljevaka u obitelji, mogućnost je velika da će vaša djeca ili unuci naslijediti taj gen.

Je li uistinu pogrešno biti ljevak?

Sveučilišni profesori iz Iowe došli su do zaključka da 20% matematičkih genija piše lijevom rukom, dok MENSA izvještava da je čak petina njenih članova ljevoruka. Za ljevoruke osobe se od najranije dobi kaže da su buntovnici, jer se odbijaju ponašati “normalno”, poput ostatka svijeta.

Biti dešnjak oznaka je naše vrste. I dok nijedno društvo ne nameće uporabu lijeve ruke, mnoga društva čak i danas ljevake osuđuju. No, ako su dešnjaci tako brojni, a ljevaci su stalno u manjini, zašto ljevaci i dalje postoje? Do danas nema logičnog objašnjenja zašto ljevaci predstavljaju manji, ali stabilan dio stanovništva. Obiteljsko prenošenje sklonosti zasigurno ima veliku ulogu u tome.

Ljevaci u IT-u

Chruchill, Castro, da Vinci, Einstein i Pele imaju nešto zajedničko, a to je dominantna upotreba lijeve ruke, odnosno noge. Svi nabrojani pokazuju tipične osobine ljevaka koje uključuju ljubav prema kreativnim poslovima poput slikanja, glazbe, umjetnosti, te sportova u kojima je potrebna dobra koordinacija ruke i oka.

Ali, ima li mjesta za ljevoruke osobe u IT-industriji?

The Left-Handers Club trenutno istražuje kako preferencija ruke, ili preciznije dominacija desne polutke mozga može utjecati na izbor u karijeri, sportu ili hobijima, te gravitiraju li ljevaci određenim životnim odlukama. Keith Milsom, predsjednik Left-Handers Cluba tvrdi da ljevaci pokazuju određenu kreativnu prednost u web-dizajnu, čak 10% web dizajnera je ljevoruko. Također, postoje pokazatelji da su ljevaci bolji u prostornoj svijesti i trodimenzionalnom razmišljanju.

1984. godine, Steve Jobs izjavio je kako je on ambidekster, odnosno osoba koja podjednako koristi obje polutke mozga, a u to vrijeme u Appleu većina zaposlenika je bila ljevoruka. Jobs, buntovnik, poprilično se ponosio tom činjenicom, pa je svojedobno izjavio: “Njih većina je ljevoruka, što god to značilo. Gotovo svi ponajbolji IT stručnjaci koje poznajem su ljevoruki, nije li to neobično?”

Dvadestak godina nakon te Jobsove izjave, još jedan računalni genij bio je spreman osvojiti svijet. Uz pomoć kolega osnovao je Facebook, on je Mark Zuckerberg, i navodno je ljevoruk.

Veliku trojku zatvara Bill Gates, osnivač Microsofta, koji je, pogađate, ljevoruk.

Srećom, malo je stvari koje mogu odvratiti ljevake od uspješne karijere u IT-u, možemo reći da su zanemarive, što dokazuju tri, usuđujem se reći, velikana u IT industriji.

Za kraj, donosimo listu stvari o ljevacima koje možda niste znali:

 1. Ljevaci su stidljiviji, te više oklijevaju prije nego što učine nešto dramatično. (potvrđujem na vlastitom primjeru)
 2. Žene koje postanu majke u četrdesetima imaju dvostruko veće šanse da rode ljevaka.
 3. Ljevaci su skloniji disleksiji.
 4. Više od polovice homoseksualaca su ljevaci.
 5. Ljevaku je lakše naučiti pisati desnom rukom, nego dešnjaku lijevom, istraživanja su pokazala.
 6. Godišnje 2500 ljevaka pogine koristeći alate prilagođene dešnjacima.
 7. Prerano rođene bebe češće su ljevaci.
 8. 40% shizofreničara su ljevaci
 9. Ljevacima je teže nacrtati profil koji gleda ulijevo.
 10. Ljevaci se mnogo lakše prilagode gledanju pod vodom, ma koliko to čudno i nelogično zvuči.
 11. Biti ljevak je nasljedna osobina koju nam prenose roditelji.
 12. Samo 1% ljudi na svijetu su ambideksteri, odnosno osobe koje jednako koriste i lijevu i desnu stranu mozga
 13. Velika mogućnost je da jedan od blizanaca bude ljevak.
 14. Većina klokana je ljevoruka
 15. 4 od 5 dizajnera MacIntosh računala bili su ljevoruki
 16. Poznate ljevoruke osobe su: princ William, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Marilyn Monroe, Tom Cruise, Julia Roberts, Mark Hamill, Angelina Jolie, Robert de Niro, Goran Ivanišević, Rafael Nadal, Barack Obama, Oprah Winfrey, Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg.

Plus: pročitajte što ljevacima svakodnevno otežava život:

https://zivotistil.rtl.hr/foto/2637351/13-stvari-koje-su-horor-za-ljevake-iliti-zivot-u-naopakom-svijetu/?slika=1392029

Leave a Reply

Your email address will not be published.