Categories
BLOG

Kako je Irena od posla u zrakoplovstvu postala dijelom kreativne i IT industrije

Zanima Vas tko čini naš tim?

Odmah ću Vam reći, u našem se timu nalaze pravi profesionalci. I to ne bilo kakvi profesionalci, već oni s izraženom osobnošću koji svoje zanimljive ideje na dnevnoj bazi pretvaraju u djela. Naš tim kao i svaki drugi funkcionira i u žurbi, i kad je sve mirno. Funkcioniramo i kad smo istomišljenici i kad ne mislimo jednako. Mi funkcioniramo i kad je glasno, i kad je tiho, i kad je radno, i kad se zabavljamo. Mi funkcioniramo zajedno.

Danas ćete upoznati našu kreativnu Irenu koja je kad je bila mala govorila da će postati modna dizajnerica sve do prvog leta avionom, a od tada ništa drugo nije željela biti osim pilota i to vojnog pilota! 🙂

Hello Irena, kada bi trebala opisati Irenu u 5 riječi, koje bi to bile?                                                
                              Iskrena
                                   
                              Radoznala
                                   
                              Emotivna
                                   
                              Neovisna
                                   
                              Aktivna
                                   
ali  prije svega uvijek svoja i samozatajna 🙂

Opiši nam ukratko kako je išao tvoj put od kraja faksa do pozicije u ICT firmi?
           
Uh, ukratko ?! Ne znam koliko je to moguće, ali pokušat ću 🙂        

Pozicija u ICT firmi nekako je logičan slijed i nastavak moje karijere. Kao što sam već u prethodnom pitanju spomenula od vrlo rane dobi postala sam zaljubljenica u avione i letenje što je odredilo moj put od malena te sam po završetku srednje Tehničke škole upisala studij aeronautike gdje sam stekla zvanje inženjer aeronautike – usmjerenje kontrola letenja.  
Po završetku faksa odlazim godinu dana u Austriju, u Salzburg učiti njemački jezik, a po povratku u RH zapošljavam se u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe d.o.o. u Odjelu zrakoplovnog informiranja, prvo kao viši stručni suradnik, a potom i kao voditeljica jednog od odsjeka. U gotovo 11. godina rada u navednoj tvrtci, stekla sam vrlo vrijedna znanja i vještine kroz razne edukacije, tečajeve, usavršavanja, ali i iskustva kroz projekte i poslove na kojima sam radila. No, međutim u jednom trenutku nakon 10. godina rada u istom okruženju dolazi do želje za promjenom te novim profesionalnim, ali i osobnm izazovima. Motivirana željom da koristim svoje potencijale, kreativnost, znanja i vještine u svrhu razvoja društva i unapređenje kvalitete života u okruženju u kojem živim, krajem 2015. godine napuštam posao u zrakoplovstvu te se odlučujem za zaokret u karijeri i u potpunosti se posvećujem radu u neprofitnim organizacijama koje promiču vrijednosti koje i sama živim te sam istovremeno zaplovila i “freelance” vodama.

Također, 2014. godine sa sestrom i prijateljicom osnovala sam Udrugu za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva “Vilinput” te 2015. godine utemeljila Hrvatski festival pripovijedanja.

Napomenula bih da odluka o otkazu nije bila ni malo jednostavna i da se nije dogodila preko noći, ali je definitivno bila jedna od najboljih u mome životu, jer je s njome započelo jedno sasvim novo poglavlje u životu…poglavlje puno novih putovanja, susreta i suradnji s predivnim, kreativnim i zanimljivim ljudima, na jednako tako zanimljivim i kreativnim projektima… pa je tako nekako došlo prvo do suradnje s udrugom Connect IT, a potom i s Brodbotom.

Irena je u Brodbot timu zaposlena prvenstveno kao grafički dizajner, ali njena uloga je s vremenom postala raznolika, ovisno od projekta do projekta.
           
…ali istovremeno objedinjuju nekako sve moje interese, iskustva i znanja – od kreativnosti, storytellinga, kulture i umjetnosti do novih tehnologija. Tako da se često nalazim u različitim ulogama – grafičkog i web dizajnera, content developera, osmišljavanje i pisanja projekata, scenarija za video-igrice te razne aplikacije i sl.

Kako  izgleda jedan ‘’uobičajen’’ Irenin radni dan?
           
Hahaha, jedan”uobičajen” Irenin radni dan NE postoji. Svaki je dan drugačiji od drugoga, ali istovremeno dinamičan i izazovan na svoj način. Uglavnom radim od kuće te u tvrtku dolazim isključivo po potrebi i na sastanke. Ta mogućnost meni je osobno od neprocjenjive vrijednosti jer kako radim na još nekoliko projekata koji nisu isključivo vezani za Brodbot, fleksibilnost i sloboda da organiziram radno vrijeme u svakom danu na način kako to meni najbolje odgovara puno mi znači i jedan je od razloga zašto volim raditi za Brodbot.

Da ti je danas slobodan dan, što bi radila?
           
Da mi je danas slobodan dan  🙂  sigurno bih ustala jednako rano kao što to inače činim, odradila jutarnji trening – vožnja biciklom ili brzo hodanje/trčanje do Poloja dok uživam u izlasku sunca i prvim trenucima buđenja grada. Na popisu bi se našlo i dugo ispijanje prve jutarnje kave i druženje s dragim ljudima, a kako me uvijek jako veseli upoznavanje i otkrivanje prirodnih ljepota naše predivne zemlje, dan bih iskoristila sigurno i za posjet nekom od mjesta u okruženju na kojem još uvijek nisam bila, a koje mi je na popisu za posjetiti. Dan bih završila uz neku dobru knjigu ili film.

Činite se kao pozitivna osoba. Što vas može oneraspoložiti?
           
Da, to je točno, nekako u svemu nastojim gledati uvijek onu pozitivnu stranu i tako idem kroz život…na našem šetalištu uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu postoji jedan grafit koji me u tom smislu najbolje opisuje, a to je “nepopravljivi nadač” 😀 ,  ali istovremeno puno je situacija koje me mogu oneraspoložiti – prvenstveno tuđa patnja u obliku bolesti, prerani “odlasci” dragih ljudi, nepravda u bilo kojem obliku, neiskreni ljudi, “sustav” koji bi trebao biti podrška svojim građanima, a u većini slučajeva ne funkcionira te im još dodatno otežava život…I tako svašta još nešto, ali uglavom  ta “neraspoloženja” ne traju predugo jer uvijek nastojim fokusirati se na ono što je dobro i pozitivno oko mene, tražeći načine i rješenja da i ja sama svojim postupcima i primjerom doprinesem unaprjeđenju kvalitete okruženja u kojem živim i radim. I svakako ne gledam dnevnik ni vijesti na TV-u 🙂

Ima li nešto što bi rekla, a to bi te potpuno razlikovalo od drugih ljudi?
           
Ne znam što bi me to potpuno razlikovalo od drugih ljudi, ali od većine mislim da bih to najbolje mogla opisati izrekom Ralpha W.Emersona : Idi tamo gdje puta nema i ostavi trag ( izvorno: “Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail. “)

I kad smo Irenu na kraju razgovora upitali što nikad nije učinila, a silno želi, ona nije puno dvojila.


 Ako se vratimo na početak intervjua i prvo pitanje, mislim da će     svatko pogoditi što bi to moglo biti 🙂 Letjeti borbenim zrakoplovom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.