Categories
BLOG

Knjiga i njeno novo ruho!

Evolucija knjiga seže od davnih vremena, od velikih, teških knjiga fiksiranih za podlogu pa sve do e-knjige kakvu imamo prilike vidjeti danas. Mi danas još uvijek koristimo knjigu u tiskanom obliku, ali sve češće imamo priliku vidjeti kako je u procesu čitanja, a i pisanja, tehnologija opet učinila svoje.

Prije mnogo godina, knjige su bile u teškim drvenim koricama, uvezane u pravu kožu. Iako su takve knjige bile izdržljive i privlačne (priznajte, odlično bi izgledale u osobnoj biblioteci svakog knjigoljupca), jako je teško bilo rukovati njima.

Pojavom manjih, džepnih formata i mekog uveza knjiga (paperback book) u 19.stoljeću, omogućena je jeftinija proizvodnja knjiga, poboljšani tisak i lakše izdavanje knjiga, a čitatelju je omogućeno da knjigu ponese sa sobom.

U novije vrijeme, napredak tehnologije doveo je do pojave e-čitača, pa je tako pojam e-knjige i knjižnice dobio novo značenje,a samim time utjecalo je i na njihovu popularizaciju. Jednostavnim jezikom govoreći, e-knjiga je elektronička knjiga koju je moguće čitati na uređajima poput računala, tableta, pametnog telefona ili pak posebnih uređaja namijenjenih čitanju e-knjiga (npr. Amazon Kindle).

E-knjiga vuče svoje korjene iz 1971. godine, a tvorac ove inovacije je Michael Hart, ujedno i pokretač prve javne elektroničke knjižnice u Illinoisu.

Veliki doprinos razvoju elektroničke knjige dogodio se 2001.kada je djelo Stephena Kinga “Riding the bullet” objavljeno ekskluzivno na internetu u obliku e-knjige.

Danas se na internetu može pronaći veliki broj e-knjiga u prodaji, ali i besplatno, što potiče velik napredak u kulturološkoj razmjeni na globalnoj razini, a stvara i dobre preduvjete za razvoj čitalačke kulture.

E-knjiga čitatelju najčešće donosi i dodatne mogućnosti koje je u tiskanoj verziji knjige nemoguće uključiti pa tako primjerice e-knjiga može sadržavati poveznice na vanjske ili sadržaje unutar e-knjige, različite bilješke te audio i video datoteke. Napretkom tehnologije i razvojem različitih rješenja za čitanje e-knjiga, već sada je vrlo često omogućeno i umetanje komentara, dodavanje poveznica na vanjske izvore od strane samog čitatelja te komunikacija korisnika (čitatelja) međusobno.

Neke od brojnih prednosti izrade i korištenja e-knjiga su:

 • dostupnost više knjiga na jednom uređaju – lakša prenosivost,
 • omogućen pristup dodatnim informacijama (poveznice, multimedija i dr.),
 • jednostavnost ažuriranja i dostupnosti ažuriranih verzija knjiga,
 • bolja pristupačnost od tiskanih knjiga velikom dijelu osoba s invaliditetom,
 • jeftinija izrada jer nema potrebe za poslovima tiskanja, fizičke distribucije i sl.,
 • niža kupovna cijena od tiskanih knjiga, a nerijetko su i besplatne,
 • ekološka prednost jer pogoduju očuvanju okoliša zbog ne korištenja papira.

Osim knjige u takvom e-formatu, dodana mogućnost knjigama danas je i proširena stvarnost koja daje dinamičnu i interaktivnu vrijednost fizičkom-tiskanom obliku knjige. Ta mogućnost definitivno je nešto što bi moglo privući čak i one koji izvorno nisu ljubitelji knjige. Mi u našem Brodbotu znamo kako koristiti proširenu stvarnost i radimo na malim knjižuljcima kojima dodajemo taj uzbudljivi touch.

Knjiga je knjiga, bez obzira jeste li zagovornici tradicionalnog čitanja tiskane knjige ili sljedbenik tehnologije, važno je čitati, jer je čitanje neophodno za razvoj našeg mozga. Snaga riječi povećava snagu mozga, a knjige nam pomažu da neprestano obogaćujemo i nadograđujemo znanja, te prolazimo kroz nove izazove.

Marina, članica našega tima i okorjela ljubiteljica čitanja i knjiga rekla nam je koje su za nju prednosti tiskane knjige:

 • opipljive stranice koje su mekane i ugodne na dodir, jer tko želi nakon osam sati buljenja u ekran na poslu, doći kući i opustiti se uz još buljenja u ekran 😀
 • tiskane knjige su vaše za cijeli život jer kada kupite knjigu na fakultetu npr., moći ćete ju čitati i za 50 godina. Nije valjda da zaista mislite da će za desetak godina vaš e-čitač raditi s današnjim knjigama?
 • Tiskane knjige možete podijeliti s drugima, staviti omiljenu knjigu u prijateljeve ruke i reći: “Ovo moraš pročitati”. Naravno, možete podijeliti i e-knjigu, ali takvo dijeljenje je poput slanja e-maila ili plaćanja putem interneta – lišeno bilo kakve emocije
 • tiskane knjige su poštenije prema autorima – ako želite podržati pisce, kupite tiskanu knjigu
 • bolje su za zdravlje
 • otporne su na krađu – ako ostavite knjigu u svom automobilu, budite sigurni da će biti tamo kada se vratite, za razliku od iPad-a ili Kindlea. Bonus, ako vam tiskana knjiga upadne u kadu, uvijek ju možete osušiti sušilom za kosu 😀

P.S. Ako je prošlo mnogo vremena otkad ste zadnji puta kupili tiskanu ili e- knjigu, ovo je prilika da si nabavite jednu, jer to je najbolji način za proslaviti Dan tiskane knjige. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.