Categories
BLOG

That Awkward Moment When Your House Is Smarter Than You

Svjedoci smo svakodnevnog tehnološkog razvoja. Čak je postalo teško pratiti trendove kad je tehnologija u pitanju jer se ona toliko razvila i toliko je primjenjiva da je gotovo nemoguće pronaći područje u kojoj nema implementiranih tehnoloških rješenja. Možemo čak reći da živimo u zlatno doba tehnološkog razvoja.

Ta tehnologija predstavlja rješenje ranijih problemskih situacija, ona olakšava i čini nam život znatno dinamičnijim. Sigurno svi možemo nabrojati niz prednosti koje nam omogućuje korištenje određenog tehnološkog unapređenja.

”Smart” telefoni, televizori, zvučnici i slično već postoje i koristimo ih svakodnevno, a u posljednjih nekoliko godina postale su popularne i pametne kuće i zgrade. Naši su domovi postali puno više od utočišta ili kako ih često volimo zvati – ”krov nad glavom”. Tehnologija je učinila svoje. Mi danas preko aplikacije za mobilni telefon možemo upravljati našim domom.

Termin “tehnologija pametne kuće” se odnosi na sve uređaje, aparate ili sisteme koji se povezuju u jednu zajedničku mrežu i koji mogu istovremeno biti nezavisni i daljinski kontrolirani. Termostati u vašoj kući, osvjetljenje, zvučnici, televizori, frižideri, nadzorne kamere i sigurnosne brave, alarmi i mnogi drugi uređaji povezani su u zajednički sistem uz pomoć Internet of Things tehnologije tako da njihovim radom možete upravljati s vašeg pametnog telefona ili drugog mobilnog uređaja koji ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju i pristup internetu.

Prednosti tehnologije pametne kuće su praktični. Pametna kuća omogućuje da preko aplikacije na svom mobitelu upravljate svim aparatima u kući i to na daljinu. Ako želite upaliti svoju mikrovalnu pećnicu ili svjetlo ispred ulaznih vrata ili pak otvoriti vrata, to možete učiniti klikom iz svog naslonjača. Možete također upaliti klimu u kući par minuta prije nego dođete doma, možete provjeriti jeste li ostavili koji od uređaja upaljen. Vaša pametna rerna će vam primjerice prilikom pečenja mesa, tako da se nećete morati brinuti jel meso dovoljno pečeno ili je prepečeno.

Osim toga, sigurnosni sustav vašega doma možete podići na znatno viši nivo. Tako da možete detektore pokreta, sigurnosne kamere, automatske brave na vratima i druge sigurnosne mjere pokrenuti kada odete na spavanje ili ako niste kod kuće.

Tehnologija za pametnu kuću može vaš životni prostor učiniti energetski efikasnijim. Primjerice, grijanje i hlađenje možete namjestiti na optimalnu jačinu, a i svjetla možete programirati tako da se navečer pali večernji mod ili da se pak svjetla pale i gase ovisno o tome kada ulazite i izlazite iz sobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.