Categories
BLOG

Predstavljen Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe u Galeriji Ružić

 

U sklopu projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje“  u četvrtak (24.3.2022.) u  prostorima Galerije Ružić predstavljen je Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe.

„Galerija Ružić i suvremenici“ nalazi se u Slavonskom Brodu i dio je Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda, a smještena je u obnovljenom dijelu barokne Tvrđave. Na oko 1800 četvornih metara prostora izložena su djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. godine darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi hrvatski umjetnici.

Projekt „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“ započeo je još 2021. godine, a za cilj ima povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Grada Slavonskog Broda kroz razvoj mreže programa izvaninstitucionalnih usluga koja u suradnji javnog i civilnog sektora omogućava aktivno uključivanje i podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Izrada Muzejskog interaktivnog vodiča za slabovidne osobe u Galeriji Ružić, jedan je od elemenata projekta koji ostaju trajna vrijednost i nakon završetka projekta. Ovim interaktivnim vodičem sadržaj samog posatva biti će od sada dostupan i slabovidnim osobama.

Muzejski vodič okupljenima su predstavili ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Romana Tekić, tajnica Udruge slijepih Brodsko-posavske županije, gđa Lidija Šaf i naš CEO Mladen Sudar.

Romana Tekić, ravnateljica Galerije

Ovo je jedan od elemenata projekta koji ostaju trajna vrijednost i nakon završetka projekta. Ovim interaktivnim vodičem pokušali smo približiti sadržaj samog postava Galerije Ružić slijepim i slabovidnim osobama u vidu interaktivnog audio vodiča, koji govori o samom postavu i pomoću kojeg će moći vidjeti i pročitati ono što možda ne bi mogli pročitati o muzejskim predmetima s ovih klasičnih muzejskih legendi. – poručila je ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Romana Tekić.

Mladen Sudar, CEO Brodbot & Simpert

– Mi smo prije svega zahvalni Galeriji Ružić što su nas prepoznali, kao brodsku tvrtku, i što su nam dali priliku da upravo mi razvijemo ovu aplikaciju. Koristili smo najmoderniju tehnologiju pri razvoju aplikacije, prateći europske regulative za digitalnu pristupačnost. Ona će zaista pomoći posjetiteljima Galerije da se na jednostavniji način kreću kroz Galeriju, da se upoznaju s djelima i da kroz ovu aplikaciju dožive ovaj prostor i umjetnost. – kazao je Mladen Sudar, direktor sestrinskih tvrtki Brodbot i Simpert koje su radile na razvoju i implementaciji aplikacije.

Lidija Šaf, tajnica Udruge

Udrugu slijepih Brodsko-posavske županije partner je u ovom projektu, a za njihove članove ovo je veliko zadovoljstvo – To je prvi projekt ovakvog tipa u kojem sudjeluju naši članovi. 9 naših članova uključeno je u dramske radionice i mogu vam reći da su članovi oduševljeni. Dvoje naših članova uključeni su u likovne radionice. Nadam se da će i ostali naši članovi postavkom ove platforme moći posjetiti izložbe. Ovo je mogućnost za naše članove da po prvi puta samostalno posjete i dožive izložbe u Galeriji Ružić. – rekla je Lidija Šaf, tajnica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Brodsko-posavske županije.

Faze razvoja aplikacije
 1. Inicijalni sastanak s nositeljem projekta: Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda  – jasno definirani zahtjevi koje aplikacija mora ispuniti (2021.)
 2. Razrada osnovne ideje sukladno definiranim zahtjevima naručitelja te zakonskoj regulativi (2021. god)
 3. Izrada skice aplikacije i razvoj testne verzije (programiranje, UX/UI dizajn, itd.)
 4. Testiranje prototipa aplikacije s nositeljem projekta – GUGSB i partnerima – Udrugom slijepih BPŽ
 5. Izrada finalnog proizvod
 6. Unos sadržaja (fotografije, tekstovi, glazba, prijevodi, itd.)
 7. Postavljanje tzv. „beacon”-a u prostor Galerije, finalno testiranje i instaliranje aplikacije na muzejske tablete
 8. Izrada dokumentacije/ uputa i edukacija  zaposlenika Galerije,
 9. Prezentacija aplikacije (03/2022)

Specifičnosti aplikacije
 1. Usklađena sa europskom regulativom i smjernicama:Krajem rujna 2019. god stupilo je na snagu Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/19). Zakonom je preuzeta Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Sama Direktiva temelji se na Europskoj normi EN 301 549 V2.1.2 (Accessibility requirements for ICT products and services).Europska norma proizlazi iz međunarodnog standarda The Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) international standardNavedena zakonska regulativa zahtijeva da sve web stranice i i programska rješenja javnog sektora EU moraju biti prilagođene za širi krug korisnika, naglašavajući potrebe osoba s invaliditetom.
 2.  Aplikacija je dvojezična – na hrvatskom i engleskom jeziku
 3. Ikone u aplikaciju su dovoljno velike i postavljene na takvoj udaljenosti jedna od druge kako bi se omogućilo njihovo korištenje osobama s motoričkim poremećajem
 4. Naglasak na razumljivosti i jednostavnosti kretanja i interakciji sa sadržajem
 5.  Osigurana konzistentnost u nazivima, stilu i pozicioniranju elemenata unutar aplikacije
 6. Osigurana 2 načina upotrebe /pokretanja sadržaja  u aplikaciju – QR kodovi i „button”-i. Muzejski vodič za slabovidne osobe napravljen je na način da se, bilo kroz QR kodove, bilo kroz gumbove u aplikaciji kreće po prostoru. Aplikacija omogućuje da QR kod pored ulaza u svaku pojedinu dvoranu ili pored izložbenih predmeta pokrene audio zapis na tabletu s opisima sadržaja koji se nalaze unutar dvorane u kojoj se nalazi posjetitelj
 7. Unutar aplikacije osigurana je i funkcija povećala
 8. Visoki kontrast – omogućavanje više kombinacija boja pozadina/tekst s dovoljnim kontrastom
 9. Funkciju prilagodbe veličine fonta – omogućeno je jednostavno mijenjanje veličine slova
 10. Pomoću signala tzv. „Beacon”-a korisnik u svakom trenutku zna svoju poziciju u Galeriji
U izradi Muzejskog vodiča sudjelovali su:

Za naručitelja: Romana Tekić, ravnateljiac Galerije umjetnina grada Slavonskog broda i voditeljjica projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost
Podaci o izlošcima i autorica tekstova:
Romana Tekić, Galerija umjetnina
Tehnička pomoć: Višnja Babler, Galerija umjetnina
Glas: Nikolina Martinović, Galerija umjetnina
Prijevod na engleski: Marija Janković

Za izvođača: Mladen Sudar, CEO Brodbot j.d.o.o. / Simpert j.d.o.o
Voditeljica projekta razvoja i implementacije aplikacije: Irena Vukoja
UX/UI dizajn: Irena Vukoja
Software developemnt i implementacija: Slavko Radovanović
Naslovne fotografije: Irena Vukoja
QA testeri: Josip Alar, Irena Vukoja
Glazba: Josip Alar

Napisala: Irena Vukoja
Fotografije u tekstu:
Marina Bencun, Posavska Hrvatska
Facebook stranica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda
Irena Vukoja, Brodbot

Aplikaciju je moguće preuzeti i sa Google Play-a (preporučujemo koristiti na tabletim 11″):